De gemeentelijke geschenkbon: zuurstof voor de lokale handel

Meer dan ooit zijn geschenkbonnen in trek. Voor velen is zo’n bon een handig alternatief voor een moeizame of haastige zoektocht naar het geknipte cadeau. Met de jaarwisseling in zicht duiken de geschenkbonnen van individuele winkeliers weer op. Deze evolutie is ook de gemeentebesturen niet ontgaan. Een gemeentelijke geschenkbon die bruikbaar is bij meerdere lokale handelaars biedt immers nog veel meer
voordelen!

Gemeentebesturen en handelaarsverenigingen die gemeentelijke geschenkbonnen lanceren, willen in de eerste plaats de lokale handel stimuleren. De koopkracht van de inwoners wordt op deze manier immers in de stad of gemeente gehouden, wat leidt tot meer lokale tewerkstelling en toegevoegde waarde. In middelgrote gemeenten als Waregem, Bornem of Beveren spreken we toch al snel van een omzet van enkele honderdduizenden euro’s per jaar! Die extra zuurstof is heel welkom in het sterk veranderende detailhandelslandschap waarin lokale handelskernen onder druk staan. Naast dit handelskernversterkend karakter spelen bepaalde systemen van gemeentelijke geschenkbonnen ook erg handig in op het veranderende consumentengedrag en de groeiende e- en mcommerce. Handelaars, consumenten en het gemeentebestuur kunnen er wel bij varen.

In alle formaten
Gemeentelijke cadeaucheques of geschenkbonnen bestaan in allerlei vormen en formules. Tussen de eenvoudigste versie – een papieren bon – en de volledig digitale variant via webapplicaties bestaat er een hele waaier van mogelijkheden: papieren cheques met QR-code, bankkaartmodellen met magneetstrip of contactloze NFC-technologie (Near Field Communication) of herbruikbare plastic kaarten met een eenvoudige alfanumerieke code. Naast de keuze van de drager moet ook gekeken worden naar de manier waarop de bonnen verspreid worden. Volstaat het gemeentelijke loket of de toeristische dienst, worden de bonnen ook verspreid via enkele handelszaken of investeert een gemeentebestuur in een verdeelautomaat?

 

 

Het volledig artikel lezen? Dat vindt u hier.

Ander nieuws over Gift2Give